Svenska & ekologiska produkter
Säker & trygg e-handel
Fri frakt över 300 kr & betalning via Klarna
ÄKTA

Produkter

med naturliga & ekologiska ingredienser

Serier från DHARMAZONE

Svensk, ekologisk naturkosmetik

Välkommen till vår värld av dofter, örter och oljor med läkande kraft direkt från naturen.

Naturkosmetik är vad det låter som, kosmetik gjord av naturens rikedomar. En del av dem är handplockade andra odlade. De odlade kan vi få i en kontrollerad form och därmed kallas ekologiska, dvs odlade utan bekämpningsmedel eller konstgödning. De handplockade kan vi tyvärr inte få kontrollerade och därför får de ej kallas ekologiska även om vi vet att de växer utan konstgödning och bekämpningsmedel i norra Skandinaviens vildmark.

Här nedan kan du läsa mer om innehållet i våra produkter. Trevlig läsning.

Vårt löv innebär att produkten är vegansk. Den innehåller garanterat enbart ingredienser från växtriket.

Symbolen vid produkten innebär så många ingredienser som möjligt är ekologiskt odlade. Många är även vilt växande och plockade för hand.

Kaninen med ett streck över sig innebär att varken produkten som helhet eller någon av ingredienserna i produkten är testade på djur.

Symbolen med ett provrör som är överstruket innebär att produkten inte innehåller några parabener eller andra hormonstörande ämnen.

Denna symbol med ett löv i mitten innebär att produkten i sin helhet är naturlig. Den visas oftast i samband med ECO symbolen vilken innebär att så mycket som möjligt är ekologiskt odlat. Mycket är även vilt växande och plockat för hand.

Denna symbol visar att produkten passar lika bra oavsett om du är man eller kvinna. Våra produkter är svagt doftande och kan därför användas på barn från 3 år. Skulle det ändå kännas osäkert så rekommenderar vi våra svanen certifierade produkter.

Symbolen visar att produkten är certifierad Svanen. innehållet är inte naturligt i samma utsträckning men samtidigt kan du känna dig trygg med att den inte är allergiframkallande. Den är inte heller skadligt för vår natur.

 

Kroppsvård från DHARMAZONE

Eteriska oljor

Citrus Cinensis (Apelsin)
Upplyftande för sinnet och utmärkt för mogen hud. Verkar genom energifasen trä och ger mjuka muskler och leder. Verksam på bakterier och svamp, ökar blodcirkulationen, uppfriskande och renande.

Pogostemon Cablin, (Patchouli)
Varm, jordig och avslappnande, passar alla hudtyper. Verkar genom energifasen jord och har en stabiliserande verkan på kroppen. 

Lavandula angustifolia oil (Lavendel)

Lavendelolja utvinns ur lavendelblommor, som ofta odlas i länder runt Medelhavet. Vår olja är ekologisk och odlas i Frankrike. Bra vid hudskador, brännsår, bristningar, allergier, eksem, klåda, blåmärken, psoriasis, bölder, bett, acne, ärr, nagelsvamp. Balanserade, sårläkande, antiseptisk, stimulerar cellförnyelsen, inflammationshämmande, och talgkörtelbalanserande. Smärtstillande. Vid muskelsträckningar, värk, spänningar, reumatism, stresspänningar i solar plexus och nacke.

Pelargonium graveolens oil (Geraniumolja)
Eterisk olja som kommer från blombladen på en ört, som växer i Egypten. Geraniumolja är bakteriedödande och inflammationshämmande, renande, talgkörtelbalanserande och cirkulationsstimulerande. Den används på skador, solsveda, psoriasis, torr eksemhud och hudsprickor. Bra vid acne, eksem, munsår, skrapsår. Lämplig både för fet, torr samt mogen hy och hy som behöver stramas upp.

Geranium är en mycket balanserande olja som känslomässigt påverkar oss till att bli på gott humör.

Oljan används för sin sammandragande verkan på slapp och hängig hy, vätskeansamlingar, hemorrojder, blåmärken och brustna blodkärl. Geraniumolja sägs också balansera talgproduktionen och används därför till hud med akne och pormaskar.

Förebyggande mot mjäll vid torr hårbotten. En av de mest använda oljorna i aromaterapi, betraktad som en stor ”kvinnoolja” som gör gott för och tåls av så gott som alla. En ofta använd term om oljan är att den är ”hormonbalanserande”. Den är stimulerande på lymfcirkulationen (vätskedrivande) och sammandragande, varför den används mycket (särskilt ihop med lavendel) på åderbråck, celluliter för att förebygga hudbristningar och, med särskilt goda resultat, på ödem och tillfälliga vätskeansamlingar.

Cedrus altlantica (Cederträolja)

Eterisk olja som destilleras ur cederträ i Marocko. En karakteristisk ”manlig” doft. Bra vid acne, fet hy, klåda, hudirritationer.

Bra vid dålig lymfcirkulation, celluliter och åderbrock. Antiseptisk, cirkulationsfrämjande, uppmjukande, reglerande på talgproduktionen och lugnande på irritationer. Kärlsammandragande (stramar upp huden och sluter porerna), t.ex. användbar på utvidgade blodkärl. Särskilt lämplig för fet hy.

Bra vid mjäll i hårbotten, håravfall, klåda i hårbotten. Svampdödande – bra vid mjäll, seborré och fett hår. Sägs stimulera hårväxten.

Mentha piperita (Pepparmynta, Myntaolja Menthol)
Den eteriska oljan utvinns ur den blommande örten mynta. Myntaolja verkar kylande, ökar blodcirkulationen i de ytliga blodkärlen i huden och minskar klåda. Används även på grund av sin goda doft och bakteriedödande effekt. Vi använder en ekologisk olja från USA/Tasmanien. Oljan har en kylande och uppfräschande effekt. Bra vid astma och luftvägsinfektioner. Oljan är smärtstillande, antiinflammatorisk, antiseptisk, sammandragande och generellt stimulerande.

ROS OTTO

Rosenolja en uråldrig skönhetsfavorit.

Ros är en doft för nästan alla. Det är den eteriska olja som i stort sätt alla tål, även om man för övrigt är lite känslig för dofter.

Den eteriska oljan är antiseptisk, inflammationshämmande och mycket sårläkande och används för sin sammandragande effekt, t. ex. på utvidgade och brustna blodkärl.

Passar alla hudtyper – fet, torr, känslig, åldrad.

Vegetabiliska oljor

Blåbärsolja

Blåbär är ett bär med många nyttiga egenskaper för vår kropp. Studier har exempelvis visat att man genom att äta blåbär kan förbättra sitt minne och sänka sitt kolesterolvärde. Blåbäret innehåller även näringsämnen som kan göra under för vår hud. Genom att pressa fröna i blåbäret så kan man utvinna den mycket dyrbara och exklusiva blåbärsfröoljan. Vår olja kommer från de norra delarna av Skandinavien där midnattssolen lyser dygnet runt. Studier visar att dessa bär innehåller betydligt större koncentrat av nyttiga antioxidanter och andra nyttigheter tack vare de många timmarna med sol.

Speciella former av E-vitamin, vilket just blåbärsolja är särskilt rik på, har visat sig ge ett extra starkt skydd mot många av de yttre faktorer i vårt dagliga liv som påverkar vår hud negativt. E-vitaminen tillför den näring vår hud behöver för att kunna förnya sig. Oljan tillsammans med E-vitaminen återfuktar även vår hud på djupet.

 Argania spinosa kernel oil (Arganolja)

Arganolja görs av arganfruktens frön och innehåller två typer av antioxidanter: E-vitaminer och polyfenoler. Arganolja innehåller nästan dubbelt så mycket vitamin E som olivolja och polyfenoler motverkar hudens åldrande. Hjälper till att reparera solskador och lindrar irriterad, inflammerad hud. Oljan innehåller 80% omättat fett, åtta essentiella fettsyror inklusive 34-36% linolsyra.  Hudvårdsprodukter som innehåller arganolja hjälper till att mjuka upp huden och bidra till att minska rynkor genom att återställa hudens naturliga fettproduktion. Arganolja innehåller också sällsynta växtsteroler som inte finns i andra oljor.

Persea gratissima oil (Avokado olja)
Avokado innehåller ca 16% olja, som pressas ur det torkade fruktköttet. Avokado oljan räknas som en god, mild, närande och vitaminrik olja. Den absorberas lätt av huden och har en naturlig solskyddsfaktor på 2-3. Hjälper torr, trött och glanslös hy – ger lyster snabbt och näring. Känslig hy kan må mycket väl av avokadoolja. Innehåller naturligt A-, E-, och D vitamin. Dessa ämnen skyddar och bygger upp huden. Den skyddar mot väder och vind och bevarar fukt och ger smidighet och förhindrar speciellt åldersbetingade hudförändringar. I Mexiko och Sydamerika har man sedan urtid använt avokadons mosade fettrika fruktkött som skydd mot sol och vind. En klassisk exklusiv mjukgörande olja som passar alla hudtyper. Vi använder en varmpressad avokadoolja från Sydafrika som är ECO-certifierad.

Prunus amygdalus dulcis oil (Mandelolja)
Utvinns ur mandelträdets frön. Sötmandel innehåller ca 45 % olja. Mandeloljan har använts sedan antiken och är en klassisk hudvårdsolja. Den räknas som en mild, vitaminrik och icke irriterande hudolja som fördelar sig fint, absorberas lätt och gör huden mjuk, len och smidig. Lite ”fetare” olja för både hudvård och massage. Mild och läkande; kan vara till hjälp vid klåda, mycket mjukgörande och skyddande. Bra till torr, grov, rynkig (brukar gälla som antiageolja), all slags känslig hy, babyhy, hy med pormaskar. Vi använder en varmpressad olja från Spanien som är ECO- certifierad.

Simmondsia chinensis seed oil (Jojobaolja)

Vi använder en kallpressad och ekologisk jojobaolja som pressas ur jojobabuskens frön. Jobobabusken växer i de amerikanska öknarna och har använts av indianerna sedan urminnes tider. Den innehåller 10 % fettalkoholer och 90% stabila enkelomättade fettsyror. Jojobaoljan är svagt gul, doften mild och nästan luktfri. Oljan stelnar vid +5°. De flesta människor tål oljan mycket bra. Den har en sammetsliknande karaktär och tas mycket lätt upp av huden. Dess mjukgörande, skyddande och fuktbindande egenskaper tillsammans med dess förmåga att balansera upp hudens fettproduktion gör den mycket bra att använda till blandhy. Oljan har dessutom en naturlig solskyddsfaktor motsvarande 4 och fungerar utmärkt till hårinpackning. Vår olja kommer från Argentina.

 

Carthamus tinctorius seed oil (Tistelolja)

Utvinns ur tistelfröna och kan användas både i skönhetsprodukter, massageoljor och matlagning. En tunnflytande vitaminrik olja som innehåller E-vitamin och mest linolsyra (80%) av alla oljor. Linolsyra är en viktig essentiell fettsyra för vår kropp och huds förmåga att hålla sig frisk. Vi använder en ekologisk och kallpressad tistelolja där alla näringsämnen är kvar. Den tas upp snabbt av huden och därför även bra bärarolja för andra ämnen som ska tas upp av huden. Tistelolja är bra för skadad och ansträngd hud och kan läka kliande torr hud om den används dagligen i ett par månader. Mycket bra för fet hy, aknehy, hy med stora porer.

Brassica campestris seed oil (Rapsolja)

Som många andra oljor är den mjukgörande, skyddande och näringsrik. Används i  hudolja, salva och fetare kräm inklusive fotkräm för sprucken hud. Uppmjukande medel på torr, skorpig hud och bra på inflammerade områden. I en svensk studie av raffinerad rapsolja fann man att den kan lindra klåda och hudirritationer nästan lika bra som kortison, antagligen på grund av den höga halten steroler; steroler från oljan är ännu bättre än kortison.

 

Butyrospermum parkii butter (Sheasmör)

Det sheasmör vi använder är ekologiskt och utvinns ur nötterna på ett träd som växer i Västafrika. Ett fast fett som skyddar huden mot ultravioletta strålar, kyla och blåst. Har en naturlig solskyddsfaktor 2-3 och sägs främja pigmentbildningen och vara bra för att förebygga hudbristningar och ärr. Sheasmör kan påskynda läkning av huden och fettsyrorna har en mycket specifik sammansättning som skyddar huden från uttorkning. Sheasmör har använts i Afrika i tusentals år.

 

Helianthus annus seed oil (Solrosolja)

Vi använder en kallpressad och ekologisk olja som utvinns ur solrosens frön. En tunnflytande, vitaminrik och halvtorr olja som innehåller mycket linolsyra (en essentiell fettsyra) och mineraler såsom calcium, zink, järn och fosfor. Dessutom innehåller den A-, D- och E-vitamin. Utmärkt på psoriasis, andra eksem akne och passar både torr och fet hy.

 

Olea europea fruit oil (Olivolja)

Vi använder Jungfruolja ”Extra”, en kallpressad, ekologisk och hållbar olja från ett familjeföretag i Turkiet. Den har smak och doft och är fetare än t.ex. aprikoskärnolja. Oljan tas upp långsamt av huden och innehåller K- och E-vitamin. Stärker kapillärväggarna och är bra för torr, ömtålig, sårig hud.

 

Limnanthes alba seed oil (Ängskrasse )

Den används ofta i kosmetiska och hårvårdsprodukter eftersom den är mycket återfuktande. Dessutom är den en av de mest stabila oljorna och kan förlänga hållbarheten av mindre stabila ingredienser. När den appliceras på huden bildar den en fuktspärr och hjälper huden att förhindra fuktförlust. Det är en viktig ingrediens i många olika produkter såsom massageoljor och lotioner, ansiktskrämer, solskydd, hår och kosmetika. I hårvårdsprodukter ger den glans och fukt till håret, och hjälper motverka torrt eller skadat hår.

 

Andra naturliga ingredienser

Aloe barbadensis leaf juice (Aloe Vera)
Aloe Vera Barbadensis är en medicinalväxt, som ökar hudens elasticitet, är antiseptisk och verkar lugnande. Bra att använda efter solning i och med att den har svalkande och lugnande egenskaper. Kallas även första-hjälpen planta. Den genomskinliga delen på bladet är den del som används. Innanmätet tas ur varje blad direkt efter skörden och detta använder vi sedan i några av våra produkter. Aloe Vera växer i tropiskt klimat och vår är ekologisk och kommer från Karibien.

Hjortron

Norr om polcirkeln växer vegetationen snabbt och kraftigt under sommaren. Växterna tar ut allt av det intensiva solljuset och samlar möjligast mycket energi och näring för att sedan överleva den arktiska vintern. Växterna, bären och rötterna, som lever i extrema förhållanden, är fulla av högkvalitativa och aktiva ingredienser, som effektivt skyddar mot oxidation. Superväxterna, som är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter, är bevisligen också bra för hudens välmående.

Våra hjortron plockas för hand i Sverige, Norge eller Finland beroende på vart hjortronen väver som bäst från år till år. Extraktet som man får av hjortron är mycket antioxidantrikt och fullt med E- och C-vitaminer, som i sin tur är livsviktiga för huden. Hjortron innehåller också linolsyra och alfa-linolensyra (Omega 6 och Omega 3). Lingonfröolja innehåller en hög halt av alfa-linolensyra, som är viktigt för normal hudfunktion, samt E-vitamin, som förekommer naturligt i huden som en viktig antioxidant.

Hamamelis virginiana leaf extract (Trollhassel tinktur)

Trollhassel är sammandragande och verkar inflammationshämmande på hud och slemhinnor och lika användbart i rakvatten och ansiktsmasker som i krämer. Vår trollhasseltinktur är ekologisk.

Trollhassel är en upp till 6-7 m hög buske eller träd, inte olik en gles hasselbuske. Breda, äggrunda blad som blir klart gula på hösten. Gula, doftande blommor kommer direkt på stammen vid bladfällningen och sitter kvar ända till sena vintern. Den nordamerikanska ursprungsbefolkningen har använt trädet länge och sedan 1800-talet också nybyggarna. Buskens märkliga vinterblomning på bar kvist har setts som ett gudomligt tips om magiska krafter. Det har ansetts verksamt mot många onda väsen och grenarnas form har tolkats för att spå. Grenklykorna används fortfarande som slagruta i Amerika. I modern magi sägs växten göra en oemotståndlig.

 

Algae (Seaweed) Extract

Algerna är rika på protein, enzymer och naturliga mineralämnen, speciellt kalk och järn. De är även rika på vitaminer. Algerna har förmågan att binda fukt i huden. De underlättar också för huden att göra sig av med slaggprodukter, vilket motverkar vätskeansamlingar, celluliter och orenheter.

Daucus carrota/Beta-Carotene (Karotin)

Betakarotin som utvinns ur morötter och är mildare än retinol (rent A-vitamin). Karotin hjälper till vid nybildning av celler i huden och motverkar bildandet av fria radikaler. Välgörande för torr hy och eksem. Karotin kan också tillverkas syntetiskt. Vi använder en Eco-certifierad råvara som garanterar ett vegetabiliskt ursprung.

En kallpressad, vegetabilisk olja som utvinns ur solrosolja. Ökar blodflödet samt verkar bevarande genom att motverka fria radikaler. E-vitaminet förlänger även hållbarheten på vegetabiliska oljor genom att skydda fettlösliga ämnen (A-vitamin, betakaroten, oljor, fetter, eteriska oljor) på samma sätt som C-vitamin skyddar vattenlösliga.

Tocopherol (E-vitaminolja)

E-vitamin är en antioxidant som stärker hudens fuktbarriär. Verkar anti-inflammatoriskt och gör huden elastisk och verkar reparerande på sår och hudskador. E-vitamin skyddar mot solskador som exempelvis pigmenteringar, minskad elasticitet och bildandet av rynkor. Vitaminet ökar även kollagenproduktionen i huden, vilket leder till minskad utveckling av rynkor. Ofta tillsätter man E-vitamin i after sun-produkter och produkter för bristningar och ärr på grund av dess reparerande egenskap.